КЕВР реши- от 1 юли връща 20% ДДС върху природния газ и топлоенергията
hand adjusting the temperature of heating radiator

КЕВР реши- от 1 юли връща 20% ДДС върху природния газ и топлоенергията

„На 1 юли КЕВР ще излезе с окончателно решение за цените на топлоенергията, но те ще са приблизително на това, което беше обсъждано на заседанията – задържане на  цените без ДДС. Това ще се отрази директно в сумата за плащане, цените са на финала. Временната мярка за 9% ДДС изтича на 30 юни. Всяка фактура, която се издава за задължение след тази дата, ще бъде с 20% ДДС“ каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

„Не може да имаме същата цена, която е била досега, а тези проценти са стотинки. За потребителите е по-добре да се продължи тази мярка, това ще им позволи да платят по-малко като крайна сума. Има две части на сметката – едната е частта за консумираното количество енергия по цената без ДДС, отгоре се слага ДДС-то. Едните пари са за този, който е произвел и доставил енергията, а горницата е за държавата. Така че претенциите са към нея“, допълни Георгиев.

На въпроса-кога ще приключат драмите с изравнителни сметки, той отговори: „Тази драма ще приключи 2027 година, когато по закон няма да могат да бъдат използвани уредите без дистанционен отчет. Тоест, всеки абонат ще трябва да има уред с дистанционен отчет. В изравнителната сметка има всички необходими данни за човек, който знае как се смята.“

Кремен Георгиев допълни още: „Цената на природния газ е прогнозирано, че ще бъде около 88 лв. средно притеглена за следващия период, в което влиза и зимният период. Но ако цената на природния газ чувствително спадне по някакви причини, КЕВР има законовата възможност веднъж в годината да промени цените на топлинната енергия“, подчерта председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.