При голям интерес премина Денят на отворените врати в Съдебната палата в Перник

При голям интерес премина Денят на отворените врати в Съдебната палата в Перник

При голям интерес премина Денят на отворените врати в Съдебната полата в Перник. В него се включиха ученици от ГПЧЕ “Симеон Радев“ в Перник.

Те представиха в зала №3 съдебен процес за управление на МПС след употреба и държане на високорисково наркотично вещество – по чл.354 а, ал. З, т. 1 от НК и чл.343 б, ал. З от Наказателния кодекс. Демонстрацията беше част от образователната програма на Висшия съдебен съвет, насочена към подрастващите.

Идеята на този процес бе младите хора да се запознаят с последствията, до които води рисковото поведение на пътя.

Учениците от гимназията изслушаха и лекция на тема „Скоростта убива“, която им изнесе комисар Йордан Дундаков – началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР гр. Перник. Много емоционално комисар Дундаков разказа за станала наскоро тежка катастрофа, при която е починал младеж от Перник. Причината за инцидента е отново е била несъобразена скорост. Той апелира младите хора да бъдат отговорни както към себе си, така и към другите хора. “Не сте порта, ако дадете информация, не сте порта, ако възпрете близък, който е употребил алкохол или наркотици да шофира. Не е геройство да се употребяват алкохол и наркотици и да се шофира. Шофирането е мисловен процес, който протича в мозъка, всичко останало е движение по инерция. Бъдете граждани“, заяви комисар Дундаков.

Младежите се запознаха с работата на всички служби в Съдебната палата. Научиха каква е дейността на звено „Съдебна охрана“ и какви са правилата за достъп в палатата. Те задаваха много въпроси, свързани с дейността на служителите от звеното.

Присъстващите присъстваха на награждаването на тримата победители в конкурса за есе на тема „Агресията – проява на сила или слабост“.

Накрая учениците от Езиковата гимназия получиха по един екземпляр на Конституцията на Република България.

Председателят на Окръжния съд-  Калин Баталски заяви, че учениците са се представили много добре по време на симулативния процес. „Бяха се подготвили добре и бяха убедителни. Радващото е, че проявяваха интерес, задаваха въпроси, а не бяха отегчени, което е показателно и ни радва. Това ни мотивира да организираме още прояви в рамките на тази инициатива, която да разшири познанията им и да научат повече за правата си като граждани.