С грандиозен концерт отбеляза 70-годишния си юбилей Ансамбъл „Граово“ в Перник

С грандиозен концерт отбеляза 70-годишния си юбилей Ансамбъл „Граово“ в Перник

Над 150 танцьори, певици и музиканти от четири поколения взеха участие в юбилейния концерт по повод 70-та годишнина на Ансамбъл „Граово“. Повече от два часа децата и учениците от подготвителните групи, представителния състав и ветераните на ансамбъла пяха и танцуваха в препълнената зала на Двореца. Бяха показани емблематични за „Граово“ танци, сред които и „Граовска сюита“ – танц донесъл  десетки награди от фестивали по целия свят.  Гости на събитието бяха зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, кметът на кметство изток Десислава Стоянова и много бивши танцьори, певици и музиканти на ансамбъл „Граово“, които получиха плакети по повод годишнината. Ръководителят на ансамбъла Александър Нецов, благодари на всички работили неуморно за развитието на една от културните емблеми на града ни. Той пожела още много успехи на ФА „Граово“, който вече е част от Топ 10 на ансамблите в България.

Фолклорен ансамбъл „Граово“ е създаден през 1953 г.  След 2001 г. преминава към състава на Районен младежки дом – Мошино, а от 2017 г. – става част от Общински младежки дом – Перник. Първият хореограф и един от инициаторите за сформирането на танцовия състав е Трифон Тинков. Роден в Стара Загора през 1934 г., работи в завод „Ленин“ и от 1953 г. до 1980 г. е неразривно свързан с творческото израстване и успехите на ансамбъла. След 1984 г. до днес хореограф е Александър Нецов.

Знаковата първа награда на Фолклорен ансамбъл „Граово“ е от околийски преглед през 1954 г., на който печели първо място. На Деветия световен младежки фестивал в София през 1968 г. съставът е единствен поканен да представи шопския фолклор. През годините следват множество участия – седем Републикански със спечелени шест златни и един сребърен медал и над двадесет международни фестивала. Ансамбълът е носител  на Орден „Кирил и Методий“ – втора степен.