Кога ще пристигне замърсената вода от войната?
Каховка

Кога ще пристигне замърсената вода от войната?

През следващите дни замърсеният сладководен поток, който навлезе в Черно море, поради експлозията на каховската ВЕЦ, може да достигне бреговете на Румъния и България. Това смята Виктор Коморин, директор на Украинския национален център за морска екология, цитиран от местни медии.

Според него замърсената прясна вода е достигнала бреговете на Одеса по-бързо от очакваното.

“Тепърва трябва да се съберем с международни експерти, защото за ден-два тези замърсени води могат да стигнат до нашите съседи – Румъния и България”, отбеляза ученият. Той обяснява, че поради течения, метеорологични условия (ветрове и т.н.) много бързо в морето е влязла прясна вода. Според сателитни снимки замърсените потоци вече са били край село Затока, Одеска област.

“Това означава, че все по-бързо се разпространява на юг”, подчертава Коморин. По думите му специалистите от центъра по екология са взели и проби от морска вода, които са показали значително превишение на хлорорганични съединения, тежки метали и др. В същото време сателитни изображения показват, че най-голямото замърсяване се случва по-далеч от брега.

За да се изясни какъв вид замърсители са попаднали в акваторията, учените трябва да отидат до морето и да вземат проби, което крие рискове заради войната в Украйна.

“Вече има преговори с военните за това, за да можем да го правим на техните кораби. Има известни трудности предвид сигурността, но мисля, че ще ги преодолеем”, обясни Коморин. Той добави, че сега се обсъждат приоритетни мерки, по-специално оценката на състоянието на морската среда. Вече въз основа на получените данни е необходимо да се разработят конкретни мерки за премахване на боклука и замърсяването, предимно от брега.

“От гледна точка на екологията това е много сериозна катастрофа, може би най-сериозната в Европа през нашия век. Тиня, кал се спускат надолу по течението. Всичко това ще бъде в устието на Днепър. Разрушаването на каховската водноелектрическа централа може да засегне Черно море, което се намира близо до устието на Днепър.

Срутването на стената на язовира в Южна Украйна се случи на 6 юни и се смята за една от най-големите екологични катастрофи в Европа от десетилетия. Водата унищожи цели села, наводни земеделски земи и лиши десетки хиляди хора от енергия. Все още не ясно категорично дали стената се е сринала заради атака като част от войната в Украйна, или пробивът може да е причинен от структурна повреда.

Ат Екоминистерството у нас поясняват, че проверки на 6 пункта на Черно море показват, че засега опасност няма.