Не може да бъде! Лятото иде на тази дата, ето кога градусите скачат до 35

Не може да бъде! Лятото иде на тази дата, ето кога градусите скачат до 35

До края на тази седмица няма да има успокояване на дъждовете над Западна и Централна България. Това съобщи шефката на „Прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Стойчева.

Според нея метеорологичното лято, което се характеризира със сухо и слънчево време, ще дойде почти едновременно с астрономическото, което настъпва на 21 юни.

В централната част на Средиземноморието, над Италия се е образувал циклон, който носи значителни валежи. „До края на тази седмица валежите ще продължат“, поясни Стойчева в сутрешния блок на БНТ.

Мощни гръмотевични бури обаче не се очакват. Към края на седмицата обаче има по-голяма вероятност от градушки над Източна България.

„През вчерашния ден до тази сутрин количествата на валежите в района на Берковица са незначителни – 8 л/кв. м. На други места има 30-40 литра дъжд. В западната и централната част от страната имаме доста високи стойности на измерените количества валежи.

Заради значителната облачност температурите в Западна България няма да бъдат много високи – около и малко под 20 градуса. На изток обаче, където има много слънчеви часове, температурите достигат 25-26 градуса“, обясни Анастасия Стойчева.

През следващите дни валежи ще има над западната половина от страната, докато на изток няма да вали.

Очакват се количества от около 30-50 литра на кв. метър. Тъй като времето не е толкова топло няма много вероятност да се развиват мощни гръмотевични бури. От следващата седмица обаче се очаква постепенно повишение на температурите.

През последното десетдневие на юни се очакват температури между 30 и 35 градуса.