Изложба под мотото „ В света на българската шевица“ се открива днес в Брезник

Изложба под мотото „ В света на българската шевица“ се открива днес в Брезник

  Днес- 16 юни, от 16.30ч., в изложбената зала „Класно училище“ на Общински исторически музей гр. Брезник, се открива изложба под мотото: „ В света на българската шевица“. Нейн с автор е родената в Брезник Еглика Стефанова.

Еглика Стефанова е родена през 1956 година. Завършила е основно и средно образование в родния си град, след което завършва висше икономическо образование. През  1977-1980 г.  работи като счетоводител в Община Брезник. От 40 години Еглика живее в гр. Перник, където е омъжена.

Тя е една от петте прочути везбарки на автентична българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където е приета през 1988 година. От 2006 година е член на клуба „Българска бродерия“. Еглика Стефанова е участвала в различни изложби в страната, организирала е и собствени такива.

Еглика за първи път представя пред съгражданите си своите творения, някои от които за първи път. В изложбата са представени 32 рамкирани шевици от различни области – Софийска, Самоковска, Видинска, Ловешка, Врачанска, Разложка, Ямболска, В. Търновска, Тракийска и други. Един от акцентите в изложбата е картина по традиционни брезнишки мотиви. Представени са още карета, тишлайфери, бродирани картички и рокли.

 Еглика споделя, че везането действа съхраняващо и успокояващо !

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 16 август 2023год.