Румен Радев подписа уволнението на Гешев

Румен Радев подписа уволнението на Гешев

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Радев подписа указа на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, с който освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

Припомняме, на 12 юни Висшият съдебен съвет отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор с 16 гласа „за“ и 4 „против“. Мотивът за решението бе уронване на престижа на съдебната власт с използването на израза „политически боклук“.

Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев бе заведено в деловодството на администрацията на президента още на следващия ден.

В деня и няколко часа преди Иван Гешев да бъде отстранен, той напусна заседанието на ВСС заедно с процесуалния си представител (адвокат) и замина за Страсбург, където бе изслушан пред подкомисия на комисията LIBE (Комисия по гражданска защита, правосъдие и вътрешни работи), като преди това намекна за важни разкрития. Каквито обаче така и не направи. Самото заседание на групата обаче продължи изключително кратко, а и бе направен опит да се отмени именно с аргумента, че той вече е отстранен от ВСС.

От Страсбург вече бившият главен прокурор заяви, че ще изчака решението на президента Румен Радев и на Конституционния съд и тогава ще говори.

Предсрочното освобождаване на Иван Гешев стана по второто постъпило предложение, като първото – за нарушаване на професионалните стандарти и правомощията с намеса в разследването на евентуалния атентат от 1 май – бе изненадващо оттеглено от самите вносители, след като бе прието като допустимо.

Сюжетът се разви на фона на конфликта между главния прокурор и неговия заместник и шеф на НСлС Борислав Сарафов, който пък също се прояви след инцидента с кортежа на главния прокурор.

Самото избиране през октомври 2019 г. на Иван Гешев, до този момент административен ръководител на Специализираната прокуратура и заместник-главен прокурор на Сотир Цацаров, беше противоречиво като единствен кандидат за поста. Тогава президентът Радев върна предложението за назначаването му във ВСС, където се проведе повторно гласуване, вече успешно, тъй като не подлежи на оспорване. Подобен казус се състоя при избора на председател на ВАС две години преди това.

Сега по закон следва ВСС да отвори процедура по избор на нов главен прокурор, а междувременно да назначи и врид главен прокурор, който най-вероятно ще е от заместниците на Иван Гешев, което означава Борислав Сарафов.

Междувременно се очакват поредица от решения на Конституционния съд, свързани както с правомощията на ВСС при изтекъл мандат, така и с последните промени в законодателството, свързани със съдебната реформа. / Източник news.bg