Над 500  домашни кучета регистрирани в Радомирско

Над 500  домашни кучета регистрирани в Радомирско

В община Радомир са регистрирани 537 домашни кучета, на които са издадени свидетелства, съобщиха от администрацията. Освободени от такса „куче“ са 125 , които са притежание на инвалиди, също кастрирани и ловни кучета, информира БТА.

Все още не са регистрирани всички домашни кучета, независимо, че е дадена достатъчно гласност, а таксите са минимални, отчитат от общината. За град Радомир тя е осем лева, за населени места над 200 жители – пет лева, под 200 жители – четири лева. Годишният налог за притежание на куче по Закона за местните данъци и такси е 10 лв. През последната година в общинската хазна са постъпили 110 лв. за 11 домаши любимци.

Община Радомир има сключен договор с ветеринарен лекар за кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и маркиране на уличните кучета. Манипулациите се извършват във ветеринарен център в града, след което четириногите се връщат на местата, където са хванати.

През последната година са обработени 152 кучета на територията на общината, като най-много – 40, са в град Радомир, 12 са в село Горна Диканя, 11 –  в село Чуковец и т.н. По сигнал на общината, на кметски наместници и граждани, са заловени 21 кучета, останалите 131 са хванати при обход.

На всички обработени кучета са издадени здравни паспорти, направени са снимки и са маркирани. Под надзор на неправителствени организации и граждани са 67 от изведените от улицата животни.

Община Радомир изпълнява програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.