Пернишкият фолклорен ансамбъл „Граово“ чества 70-годишнина

Пернишкият фолклорен ансамбъл „Граово“ чества 70-годишнина

Пернишкият Фолклорен ансамбъл „Граово“ ще отбележи своята 70-ата годишнина с два празнични концерта. Те ще се състоят на 17 и 21 юни в Двореца на културата, съобщиха от състава.

Първоначално от формацията анонсираха само една дата за празничната си изява. Поради големия интерес към събитието беше обявена и втора. Очаква се на концертите да присъстват официални гости, сред които бивши танцьори, изпълнители и приятели на състава. Програмата ще бъде разнообразна и наситена с много фолклорни изпълнения.

От състава благодарят на всички, които са били част от школите му и оставили част от себе си и сърцето си, за да продължи да съществува той и днес.

Първите страници от историята на ФА „Граово“ започват да се пишат през далечната 1953 г., когато се пуска в експлоатация Металургичен завод „Ленин“. От 1984 г. до днес главен художествен ръководител на състава е Александър Нецов.

В годините, през школите му са преминали хиляди млади хора. Вече няколко поколения танцьори носят и предават любовта към българския фолклор. Днес техните деца и внуци огласят репетиционните зали и концертните подиуми. Над 300 са участниците – танцьори и певци във формациите на ансамбъла. Сред тях – две подготвителни групи; детски концертен състав; средношколски концертен състав; представителен танцов състав; народен хор – подготвителна и концертна група; професионален  народен оркестър.

ФА „Граово“ е участвал в много национални и международни фестивали, където е печелил престижни награди. Носител на шест златни и един сребърен медал от републикански фестивали. На четвъртия Републикански фестивал през 1978 г. е удостоен с титлата „Представителен“ и така е признат за един от водещите колективи в страната.

Богатата и разнообразна е програмата на ФА „Граово“. Тя включва музика, песни, танци от всички фолклорни области на България, включително и от Пернишко.

Съставът е спечелил много приятели в страната и чужбина. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен, както и много награди и отличия от международни фолклорни фестивали.