Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков     

Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков     

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков, бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщиха от прокуратурата.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Кирил Петков на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Кирил Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК), пише в документа.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Кирил Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Кирил Петков.

Става дума за канадското гражданство на Кирил Петков.

Главният прокурор в момента е в Страсбург, където се очаква да говори за „Барселонагейт“ и т. нар. „кюлчета в чекмеджето“.

Неотдавна във връзка с „Барселонагейт“ той поиска и имунитета на Бойко Борисов, но това искане все още не  е гледано в НС. Депутатите от управляващото мнозинство дават индикации, че няма да гласуват за снемане на имунитети, докато не се направи съдебната реформа.