Почти всички областни управители подадоха оставка, но пернишкият не е сред тях!

Почти всички областни управители подадоха оставка, но пернишкият не е сред тях!

Областният управител на Перник Людмил Веселинов не е сред губернаторите, които са си подали оставките. За това съобщи самият той.

„Това, което се прави с абдикирането на държавата от регионите, през групово оттегляне на областните управители е недостойно. Към днешна дата представлявам държавата в област Перник. Избран съм да служа на хората , не на интересите на отделни политици. Моите шефове са тези , които отделят една трета от заплатата си за данъци.

Не приемам идеята да пречим на новото българско правителство. Не смятам това за държавническо. Приемствеността е много важна в развитите държави. Инатливостта е признак на политическа немощ.

Всички областни управители са назначени с процедура и ще си отидат така. Ние сме временни работници, които трябва да помагаме , а не да пречим на държавата, докато сме на работа“. Това отговори губернаторът на Перник на журналистическите въпроси- и той ли е сред подалите оставка.

По информация от Министерски съвет, повечето областни управители са подали оставка. От Министерски съвет обявиха, че акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщиха от правителствената пресслужба

 „Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното  развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.“, заявяват от Министерски съвет.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.