Няма опасност язовир „Студена“ да прелее

Няма опасност язовир „Студена“ да прелее

Над пет пъти по-голям е в момента притокът на вода в язовир „Студена“ от разхода. В момента притокът в язовира е 1662 л/сек., а разходът е 634 л/сек.

„По тази причина в момента изпускаме контролирано по 0.950 куб. м/сек. вода само през ВЕЦА-а. В общи линии, това което влиза в язовира, това изпускаме през турбините. В момента обемът на водоема е 24 059 000 куб. м., което означава, че имаме близо 1 200 000 куб. м свободен обем. Това ще даде възможност язовирът спокойно да поеме евентуален голям приток в следствие на пороен дъжд, без да се налага залпово изпускане на вода. Наблюдаваме непрекъснато както язовира, така и река Струма. При обилни дъждове намаляваме изпускането, за да може реката да поеме спокойно увеличения приток, без да излезе от коритото си в ниските части“, поясни управителят на „В и К“-Перник инж. Борислав Иванов.

На въпроса как е преминало общественото обсъждане на цената на водата в Комисията за енергийно и водно регулиране, той поясни: “Бяха изслушани становищата на  омбудсмана Диана Ковачева и Мая Манолова от „Изправи се БГ“ Членовете на държавния регулатор предстои да вземат своето окончателно решение най-късно до края на юни, за да може новата цена да влезе в сила от началото на новия регулаторен период-1 юли“.

Управителят на „В и К“ допълни, че заради аварии по водопреносната мрежа, днес с нарушено водоподаване ще бъдат част от жителите на с. Драгичево, които живеят на ул. „Възраждане“. С нарушено водоподаване ще са и жителите на улиците: „Кръстина Михайлова“, „Св. Климент Охридски“ и „Опълченска“, заради авария. Авария има днес и в района на кв. „Проучване“- до бл. 7.