За втори път – национален фолксъбор „Люлин пее и танцува“

За втори път – национален фолксъбор „Люлин пее и танцува“

Над 1000 участници от осем области се изявят във второто издание на националния фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ в пернишкото село Люлин. Това съобщи за БТА Мартин Борисов, инициатор и организатор на фолклорния празник.

Проявата, започнала вчера, продължава и днес на откритата сцена пред Народно читалище (НЧ) „Христо Ботев 1961 г.“. Главната цел на празника е да се поддържат и популяризират българските фолклорни традиции. Той е адресиран до широка аудитория и е в две категории – професионална и любителска.

Фолклорната изява е с конкурсен характер. Тя се организира от НЧ „Христо Ботев 1961 г.“ и се осъществява с подкрепата на Община Перник.

Наградният фонд на фестивала включва две парични награди в размер на 350 и 700 лева. Първата от тях ще бъде присъдена на избран от журито индивидуален изпълнител, а втората – на група (формация). Специални отличия са осигурени още от кмета на Община Перник, кметството и читалищното настоятелство в село Люлин, и спонсори. Всички участници ще получат грамота за участие.

Председател на журито на втория Национален фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ е етномузикологът Мартин Борисов. Членове са Цветана Манова – етнолог, Милчо Георгиев – етнохоролог и фолклорист, Владислава Владиславова – хореограф и Глория-Мария Бочева – изпълнител на народни песни и победител в първото издание на проявата.

Борисов допълни, че най-малкият участник във фолклорната изява е на четири години, а най-възрастният е на 87.

Сред заявилите участие за първи път са представители на школата за народни песни, танци и обичаи „Танцуващи сърца“ към Специализираното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София.

По време на събитието са поставени и благотворителни кутии за събирането на средства за лечението на Никола Ангелов от Перник. Момчето е на девет години и е с тежко заболяване.