Доброволци от чужбина помагат в ремонта на селско училище

Доброволци от чужбина помагат в ремонта на селско училище

Доброволци от Румъния, Турция и Египет помагат във възстановяването на училището в радомирското село Долни Раковец, съобщи на БТА Добромир Машев, който е организатор на проявата. Около 40 души разчистват сутерена, покрива и двора на сградата. Според Машев намерението е да я превърнат в първия на Балканите Институт по екологично строителство. Предвижда се в изоставената сграда на старата прогимназия „Никола Й. Вапцаров“ да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали. Организаторите планират обектът да бъде с нулев строителен отпадък, като битовите боклуци ще бъдат извозени и изхвърлени, а греди, дървения, керемиди и други компрометирани строителни материали, ще бъдат сортирани и използвани повторно. Целта е сградата на училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна и други.

Прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в с. Долни Раковец е изградена през 20-те години на миналия век и в нея са се обучавали ежегодно по 150 деца. Сега сградата е изоставена, а миналата година пожар изпепели покрива й.

Организаторът Добромир Машев е с потекло от селото. Прадядо му е бил сред инициаторите за построяване на училището, а дядо му е негов дългогодишен директор. Добромир, по думите му, е първият у нас специалист в областта на строителната геобиология, получил е образованието си в Германия и е реализирал няколко проекта в чужбина за институти по екологично строителство. Ентусиастът призна, че се връща окончателно у нас и ще се посвети на подобни инициативи, информира БТА.

Радомирското село Долни Раковец е известно с производството на чеснов лук и с топлите си термални извори. Сега към популярността му ще се добави и Институтът за екологично строителство, щастлив е кметският наместник Йорданка Атанасова.