Дадоха старт на 20-то юбилейно издание на Международния фестивал на късометражното кино в Перник

Дадоха старт на 20-то юбилейно издание на Международния фестивал на късометражното кино в Перник

Кинопрожекции на открито и в големия салон на Двореца на културата и концерт на FYRE и Ъпсурт дадоха старта на 20-то юбилейно издание на Международния фестивал на късометражното кино в Перник. През следващите седем дни в града ни ще бъдат показани над 250 късометражни филма, част от състезателните конкурси на „IN THE PALACE“ в категориите „Документални и експериментални филми“, „Студентски филми“, „Анимационни филми“, „Игрални филми“ и други. Перничани ще могат да гледат безплатно най-добрите късометражни филми в големия салон на Двореца на културата през деня и на огромния екран пред сградата вечер. Организаторите на събитието са подготвили още концерт на Cool Den от 20:30 ч. в понеделник и много изненади в седмицата, в която Перник ще бъде център на късометражното кино.

Международният фестивал за късометражно кино e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите. Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.