Внимание, шофьори и плажуващи: Гърция извади теслата! Ще изгърмят много хора с много пари, ако направят това!

Внимание, шофьори и плажуващи: Гърция извади теслата! Ще изгърмят много хора с много пари, ако направят това!

Не подкупвайте полицай – ще ви арестуват, при неправилно паркиране отнемат номерата на автомобила, а качите ли стопаджия ще ви накажат като трафикант

Внимание, шофьори и плажуващи: Гърция извади теслата! Ще изгърмят с много пари, ако направят това!

Щом чуем Гърция, веднага се сещаме за море, узо, сиртаки. Страната на боговете, която ни посреща с усмихнато слънце за “Добре дошли”. За да запазим и ние усмивката обаче е необходимо да познаваме и спазваме гръцките закони.

При шофиране в Гърция няма обратен завой. Забранено е също автомобилът да има открит теглич, като глобата за нарушителите е 160 евро.

За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистрала с над 150 км/ч може да олекнете с 350 евро и да ви отнемат шофьорската книжка за 90 дни. За водачи, употребили алкохол, санкцията варира от 200 до 1200 евро, като към това се добавя отнемане на книжката за шест месеца и евентуално два месеца затвор, в зависимост от промилите алкохол в кръвта.

Българка се оплака от нова тежка глоба за шофьорите в Гърция, ако правят това зад волана

Внимавайте при неправилно паркиране в градовете. На много места то е разрешено само от едната страна на улицата, уточнява „Труд“. Глобата за чужденци е между 40 и 80 евро. За неправилно паркиране гръцката полиция масово сваля регистрационните номера на автомобилите.

Глоби се налагат, както на гръцки така и на чуждестранни превозни средства. Чужденците получават номерата си, след като платят глобата, а минималният срок за връщането им е 20 дни. Глобата се плаща в местната общинска администрация, а за наложен фиш от КАТ глобата се плаща в пощата.

Гръцката полиция стриктно следи за спазване на правилата, като на нарушителите налагат солени глоби

Не говорете по мобилен телефон по време на шофиране – наказанието е 200 евро. В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай – ще ви арестуват и ще поставят автомобила ви под възбрана за движение поне за шест месеца.

Указателните табели по пътищата са големи и изписани на гръцки и английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но веднага следва надписът и на английски език.

Повечето междуградски пътища са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийна лента във всяка от двете посоки на движение. Ако превозното средство зад вас подаде мигач за изпреварване, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента.

Внимание шофьори: 100 евро глоба и месец без книжка, ако направите това в колата си в Гърция

Не качвайте хора на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс, присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Сред другите солени глоби за неспазване на правилата е 300 евро за оставяне на отпадъци на плажната ивица. Забранено е поставянето на палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Нарушителите се наказват със 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Шофьорите с чехли и джапанки олекват с 50 евро.

Забранено е внасянето на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. За наказание се конфискува превозното средство.

Забранено е носенето на огнестрелно и хладно оръжие, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и на гръцки език.