Готвят пето издание на събора „В сърцето на Граово“

Готвят пето издание на събора „В сърцето на Граово“

За пети път край Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци ще има народен фолклорен събор, съобщиха от организационния му комитет. Тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се състои на манастирските ливади на 8 и 9 юли.

Акцентът ще бъде поставен върху народното творчество, занаятите и обичаите, които представят огромното богатство на Граовския край. Събитията ще започнат още на 7 юли, когато традиционно се организира научна конференция (колоквиум) с представители на държавната власт, духовенството, медиите, неправителствените организации, хора от местния и регионалния бизнес.

Идеята на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ е да възроди духа на народното веселие, родовите срещи и празниците по селата, които са събирали хората в миналото. Друг акцент на събора ще бъде Алеята на занаятите, както и изложението на земеделци, производители и животновъди.

Църногорският събор се организира под патронажа на областния управител на Перник. Събитието, чийто вход е свободен, е с целодневна програма, съпроводена с много атракции за всякакви възрасти.