Христо Иванов наследява Мария Габриел като еврокомисар

Христо Иванов наследява Мария Габриел като еврокомисар

Лидерът на бутиковата партия „Да, България“ Христо Иванов ще наследи Мария Габриел като еврокомисар. Договорката е на най-високо политическо ниво, научи БЛИЦ от три независими източници.

При успешно гласуване на правителството „Денков/Габриел“, то ще има възможността да излъчи български кандидат за ЕК. Който ще трябва да бъде одобрен от Урсула фон дер Лайен, да премине препитване в Европарламента и след това единодушно да получи подкрепата на премиерите и президентите на 27-те страни членки в съвета.

До момента като евентуални номинации за еврокомисар се спрягаха и имената на Кирил Петков и Сергей Станишев. Иванов, обаче явно е показал повече умения и упоритост в задкулисните преговори.

Преди седмица, БЛИЦ засече Христо Иванов във Виена (виж подробности в Още по темата). Предполага се, че той е посетил австрийската столица, за да договори възкачването си на престижния пост.

Иванов има огромни властови позиции, които да монетизира на ключовата европейска позиция. По този начин той не само ще наглежда семейните си апартаменти в Брюксел, но и ще взима колосална заплата (над 20 000 евро, отделно от нея има и процентен бонус), която е няколко пъти по-висока от възнаграждението на българските народни представители.

Допълнителен стимул за Христо Иванов по време на пребиваването му в сърцето на Европа е и обстоятелството, че няма да е натъпкан в центрофугата за скандали и псувни, в която се е превърнал парламентът.

Далеч от тукашните журналисти, Иванов ще пазарува от скъпи бутици и ще се глези с разкошни специалитети в тузарските ресторанти, където поднасят охлюви, разкошни миди „Сен Жак“ и пикантни кралски скариди, които вървят с охладени вина за по няколко стотин евро. Нищо, нали за тези екстри плащат бедните данъкоплатци. Какво като няма пари за пенсионерите, те ще продължат да ровят по контейнерите за смет! Важното е Христо да задоволи огромния си паричен и гастрономичен апетит./БЛИЦ