Проф. Рачев смая с прогноза за лятото след студения и мокър май

Проф. Рачев смая с прогноза за лятото след студения и мокър май

„Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се оттече, а не че дъждът е страшно, страшно силен. Имало е значително по-големи валежи. И то не говоря за времето на баба и дядо, а говоря примерно за 2014-а, 2015-а година. Това заяви проф. Георги Рачев.

Май и юни са месеците, в които вали най-много. И гръмотевичната дейност, която е свързана най-вече с мълниите, е в своя абсолютен максимум.

Май месец беше студен. За различните части на България между 1 градус и 2 градуса под нормата. Средната денонощна температура през някои дни остана под 10 градуса, максималната не превиши пък 11-12 градуса. Това са температури, характерни за късния месец март. И април, и май бяха малко по-хладни от нормалното, допълни професор Георги Рачев.

„Така се случи синоптичната обстановка, че ние бяхме непрекъснато на един приток на сравнително по-хладен въздух от север и североизток. Въпреки това, предполагам че до 10 дни това изоставане в температурно  отношение ще бъде преодоляно.“

Времето през май не се дължи на промяна в климата. Трябва да минат поне 30 години и тази тенденция да се затвърди, за да може да говорим за промяна в климата.

Лятото ще бъде топло. Двата големи метеорологични модела – на американската NOAA и на европейския център за средносрочни прогнози, дават нормални температури за лятото, особено за месец юни.

„Под „нормални температури“ трябва да се разбира температури от порядъка на 20-24 средномесечни температури. Максималните температури ще надминат 30-35 градуса и минималните най-после ще се установят твърдо на едно ниво от порядъка на 15-16-17 градуса. Това са типични летни температури.

Юли и август се очаква да бъдат с нормални температури, със специфичното засушаване.