Доайенът на туристическото движение в Перник Кръстинка Апостолова на 90 години

Доайенът на туристическото движение в Перник Кръстинка Апостолова на 90 години

За работата на една от най- активните деятелки на туристическото движение в Перник- Кръстинка Апостолова, която навърши 90 години, напомнят от Държавен архив- Перник.
Тя е родена на 26 май 1933 г. в Перник. Работи в металургичния отрасъл, автор на редица рационализации, двукратно удостоявана с орден на труда – втора степен. Член е на Българския туристически съюз от 1956 г. и носител на най-високите отличия на съюза. След смъртта на съпруга си през 1996 г. поема председателството на Дома на туриста „Васил Апостолов“ – Перник. Под нейно ръководство Домът се превръща в едно от най-активните туристически дружества в страната. Съвместно с Държавен архив – Перник, след седемдесетгодишно прекъсване, през 1997 г. възраждат традицията на любимите на гражданството Граовски вечери.
Целият ѝ трудов път минава в лабораториите на МЗ „Струма“, Завода за феромагнити и ЗТМ, Червена могила в Радомир. В ЗТМ през 1989 г. е удостоена със званието „Най-добра жена – рационализаторка“ в Пернишки окръг.
Участва в международни срещи и симпозиуми, а през 1981 г. е делегат на 42-ри международен конгрес по леярство и за своите рационализации е наградена със специален плакет. За активна обществена дейност получава орден „Кирил и Методий“ – втора степен и златна значка на ЦС на БПС за профсъюзна дейност.
Кръстинка Апостолова е член на Българския туристически съюз от 1956 г. Участва в прояви на Съюза със своя съпруг – един от най-изявените деятели на пернишката туристическа организация.
Hа 13 март 1980 г., по инициатива на група туристи, се създава Дом на туриста към ТД „Кракра Пернишки“ – Перник със задача да развива активна излетно-туристическа и обществено-културна дейност. Председател става Васил Апостолов. С протоколно решение от заседание на 30 ян. 1996 г. Домът на туриста получава името му в негова памет, като вдъхновител на всички инициативи, изградил дух на любов към природата, на разбирателство и взаимопомощ между хората, привлякъл стотици в редовете на активните туристи само за няколко години. След неговата смърт за председател е избрана Кръстинка Апостолова.
Освен традиционните за Дома на туриста дейности – организиране на излети, походи, туристически лектории, залесителни трудодни, възстановяване и строителство на чешми и кътове за отмора, изработване на еко-програми за Пернишки регион, тя реализира значими нови идеи. През 1997 г. инициира създаването на вокална група „Хармония“, която в репертоара си има повече от 150 песни и над 100 концерта в България и чужбина, участия и призове от национални туристически фестивали. От 2003 г. е създадена и детска вокална група „Планинарче“ към ОУ „Св. Иван Рилски“.
Инициатива на Дома на туриста е възраждането на Граовските вечери, които с нетърпение се очакват всяка година от гражданството. Привличат се за членове и много млади хора – най-малките туристи са от детските градини, а по-големите учат в професионалните технологични гимназии „Мария Кюри“, „Юрий Гагарин“, „Христо Ботев“.
За времето на своето председателство Кръстинка Апостолова преброява над 1500 нови членове. Това се случва в годините, когато хората са по-малко склонни да се обвързват с каузи и идеи, да отделят от личното си време и енергия за доброволни инициативи. Успява да изгради облика на Дом на туриста „Васил Апостолов“ като на авторитетна културна институция.
Тя е носител на почти всички отличия на БТС – „Отличник на БТС“, „Покорител на 100-те национални обекта“ – два пъти, медали „За спортна слава“ – втора и трета степен и сребърен медал „За особени заслуги“. На тържественото отбелязване на юбилейната тридесетгодишнина на Дома на туриста. Централният съвет на БТС ѝ връчва най-високото отличие – медал „Алеко“.
Екипът на Държавен архив Перник изказва благодарност на Кръстинка Апостолова за активното дългогодишно партньорство, благодарение на което във фондовете ни се съхранява историята на съвременното туристическо движение. Има регистриран и представителен личен фонд на Васил Апостолов. Пожелаваме ѝ дълъг жизнен път, енергия, здраве и много радостни лични моменти!