Перничани сведоха глави пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България

Перничани сведоха глави пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България

Перничани се поклониха пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. Венци и цветя пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът на община Перник Станислав Владимиров, зам.-областният управител Илинка Никифорова, председателят на общинския съвет Денислав Захариев, кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова, ученици от ПГТЕ „Христо Ботев“ и ГПЧЕ „Симеон Радев“, представители на партии и коалиции, и много граждани. На почетен караул пред паметника на Ботев застана перничанинът Светослав Шопов, облечен в четническа униформа. В отбелязването на 147-та годишнина от гибелта на Христо Ботев участва и духовият оркестър към Двореца на културата с диригент Трифон Трифонов.

„На този ден преди 147 години   в   сърцето   на   Балкана   –поробената,  пропита   с  кръв  българска  земя,   се  прощава  с  още  един  от  своите  велики  синове – Христо Ботев,  посветил  младостта  си,  силата  си  и  своята смърт  на  идеала   за  майка  България. Кратък   живот,   белязан   с  безсмъртие,  с драматични  събития  и  обрати“, каза водещият на събитието. Ботев превърна живота на своето време в поезия, в силна, вълнуваща, героична и трагична поезия, и изгоря в пламъка, който бе запалил със стиховете си. Той достигна върха на изкуството и на безсмъртието и от този връх днес гледа на нашето време и вълнува нашите умове“, заяви в словото си директорът на Професионалната гимназия по техника и енергетика „Христо Ботев“ инж. Соня Милкова. 

Точно в 12:00ч. бяха включени и сирените в града. Всички запазиха минута мълчание в израз на признателност и почит към делото на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България. Много водачи на превозни средства спряха, за да почетат подвига на падналите за Родината.