Над 600 ще са участниците в Националния детски фестивал „Чичо Стоян“

Над 600 ще са участниците в Националния детски фестивал „Чичо Стоян“

Двайсет и шестото издание на Националния детски празник „Чичо Стоян“ ще се проведе на 4 юни в пернишкото село Дивотино Над 600 деца ще се изявят в неделя на фестивалната сцена, съобщават организаторите. В програмата ще се представат осем детски градини, шест училища, 18 читалища и два културни центъра. Изкуството си ще покажат общо 34 формации и много индивидуални изпълнители.

Проявата е с конкурсен характер. Изпълнителите ще се състезават в различни жанрове песни и танци – фолклор, хип-хоп, модерни танци, мажоретки и др. Тричленно жури с председател главен асистент Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще оценява изпълненията.

Всички участници ще получат грамоти. Журито присъжда колективни награди – плакет, диплом за І ,ІІ и ІІІ място, индивидуалните изпълнители се награждават с диплом и медал.

Националният детски празник „Чичо Стоян“ се провежда всяка година през юни – рожденият месец на Стоян Михайлов Попов – Чичо Стоян в родното му село Дивотино. Той е насочен към най-широката детска аудитория на възраст от 3 до 18 години.

Фестивалът има 35-годишна история. Главната му цел е да се поддържат традициите и творчеството за деца и юноши, завещани ни от големия приятел на децата – писателя Чичо Стоян, да се откриват и развиват талантът и духовната сила на децата. 

Организатори на събитието са Народно читалище „Чичо Стоян – 1927 г.“, кметството в село Дивотино и община Перник. 

Стоян Михайлов Попов е роден в пернишкото село Дивотино през 1866 г. Той е един от големите поети в българската детска литература от началото на ХХ век. Сред най-известните му стихотворения са „При мама и при татко“, „Сърдитко“, „Майчина отмяна“.