43-ма пациенти в региона са ухапани от кърлежи, алармират от ЦСМП-Перник

43-ма пациенти в региона са ухапани от кърлежи, алармират от ЦСМП-Перник

На  253 повиквания на спешния телефон 112 са се отзовали спешните екипи на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник през изминалата седмица, което е с 8 по-малко от предходната. Увеличили са се амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица- 200. Това е с 11 повече от предходната.  Прави впечатление, че за пръв път в Радомир амбулаторните прегледи са най-много- 50. Следват тези в Трън- 45, от които 1 пациент е бил със съмнение за коронавирус. Добрата новина е, че сред прегледаните пациенти в Трън, едва 3-ма са били ухапани от кърлежи.

Транспортираните пациенти с линейки на ЦСМП през седмицата са 108, което е със 7 повече от предходната седмица.  От тях 3-ма са били със съмнение за коронавирус, което е било потвърдено от направените  тестове, като 2-ма от пациентите са от Радомир и 1 от Брезник. Общо през седмицата спешните медици са се отзовали на 8 пациенти със съмнение за коронавирус, от които 5 са от Перник. През изминалата седмица спешните екипи са се отзовали на 3 ПТП.  Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„Увеличили са се пациентите ухапани от кърлежи през миналата седмица- 43. От тях по 15 са в Радомир и Брезник. Прави впечатление, че Община Трън предприема сериозни мерки в борбата с кърлежите, защото ухапаните пациенти през изминалата седмица са само 2-ма. Дал съм инструкции на завеждащите  на филиалите да се свържат с кметовете на общините с най-много ухапвания от кърлежи, да предприемат по-сериозни мерки за окосяване на тревните площи и третирането им срещу кърлежи.

 Проблемът, с който се сблъскваме вече е, че парите, които са ни предвидени в издръжката за тази година, са недостатъчни да покрият всички наши разходи. Това е напълно обяснимо, защото цените на всички стоки скочиха още в края на миналата година. Синдикатите настояват да осигурим на екипа летни обувки, както е записано в Колективния трудов договор. Лятното облекло успях и го осигурих на екипа, но не ни достигат парите за летни обувки, които общо за колектива са 10 000 лева. Но важното е, че заплатите осигуряваме навреме и ги изплатихме вече. Надяваме се, да имаме редовно правителство, което да помисли и за ЦСМП-та. Навлизаме в летния отпускарски сезон. Но съм благодарен, че колегите проявяват разбиране при правене на графиците за дежурствата“, подчерта д-р Валери Симеонов.