Осмокласници от Брезник провеждат изнесен урок в памет на местен герой
Крум Апостолов (в средата) Снимка: Аниела Асенова/архив

Осмокласници от Брезник провеждат изнесен урок в памет на местен герой

Изнесен урок в брезнишкото село Сопица, ще проведат днес ученици от осми „б“ клас на Средно училище „Васил Левски“ в гр. Брезник. Той е свързан с личността на родения тук четник от Македоно-одринското опълчение Крум Апостолов. Отскоро децата са част от дейностите на клуб „Приятели на историята“, стоящ зад инициативата организирана по повод 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Това съобщи за БТА ръководителят на клуба и краевед Аниела Асенова.

Учениците ще посетят Сопица, за да се срещнат с родственици на Апостолов и жители на населеното място. Пред тях децата ще представят кратка презентация със събрани от тях данни за четника, а в негова памет ще бъде засадена и туя в двора на местното читалище.

През април тази година осмокласниците от Брезник написаха и изпратиха писмо до Териториалната дирекция на Държавния архив във Враца. Молбата им към институцията бе да получат повече информация за Апостолов и съратниците му в четническото движение. Не след дълго децата получиха копие на дневник на четите, изпращани в Македония от пункт Кюстендил – част от колекцията „Македоно-одринско опълчение“, съхранявана във Врачанския архив.

Асенова коментира, че учениците продължават своята събирателска дейност. До момента те са проучили, че Крум Апостолов е роден през 1888 г. Известно им е още, че на около 20 години е постъпил в четата на Михаил Чаков – войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и виден революционер. Героят от Сопица загива на 3 юли 1907 г. Към момента е открита и негова автентична снимка.

Идеята на младите откриватели е в бъдеще време да се постави паметна плоча на четника, на която да се отдава необходимата почит към личността му.