Приемат заявки за участие в Граовския събор „Видовден“ в Брезник

Приемат заявки за участие в Граовския събор „Видовден“ в Брезник

Започна приемът на заявки за участие във фолклорната програма на Граовския събор Видовден в Брезник, съобщиха от местната администрация.

Проявата се организира съвместно с Народно читалище „Просвещение 1870“ и Общинския исторически музей в Брезник.

Фолклорното събитие, традиционно провеждащо се през втория ден на празника, е място за изява на различни самодейни колективи и индивидуални изпълнители от читалищата в община Брезник и гости от други населени места. Жанровете, в които се допуска представяне на участниците са словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство, народни обичаи и показ на носии. Графикът за реда на явяване на групите и отделните изпълнители се определя от организационния комитет на събитието и се публикува на интернет страницата на община Брезник. Фолклорната програма за Видовден е без конкурсен характер. Всички участници в нея получават грамота за участие. За самодейците е осигурена и безплатна храна. Крайният срок за подаване на заявките е 15 юни.

Съборът Видовден е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията не са били прекъснати и по време на социализма, когато в местността „Бърдото“ над града е организиран Окръжен фестивал на изворното народно творчество, по-известен сред местното население като „надпяване“. През 1990 г. мястото на провеждането на събора е преместено в централната част на Брезник. В миналото срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението „Вида“. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота.   

Той е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите в Градската градина.

В наши дни съборът Видовден продължава три дни. Сега той се съпътства от богата музикална програма и различни по вид прояви. През 2013 г. Брезник патентова словната марка „Граовски събор Видовден“, а през 2020 г. и графичното му изображение.

Граовския събор Видовден този година ще се състои на 23, 24 и 25 юни.