Посланикът на Индия откри изложба в Перник

Посланикът на Индия откри изложба в Перник

Посланикът на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана откри изложбата „Ахимса ненасилието“, в която със свои произведения участват 37 именити български художници и скулптори и артисти от Индия, Турция и Северна Македония. Гости на събитието, което се проведе в зала „Панорама“ и зала „Атриум“ бяха зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, областният управител Людмил Веселинов, почетният гражданин на Перник проф. Емил Попов, председателят на фондация „Култура Перник“ Цанко Василев и представители на Индологическа фондация „Изток-Запад“.

Перник е четвъртият град, в който е експонирана изложбата, създадена по инициатива на Индологическа фондация „Изток – Запад“ с председател Йорданка Боянова и с вдъхновението на скулпторът проф. Емил Попов и художникът проф. Станислав Памукчиев, които са куратори на експозицията.

В словото си при откриването на изложбата посланикът на Индия подчерта, че понятието ахимса (ненасилие) е старо колкото човешката цивилизация. „Но животът е сложен и труден и хората забравят за този аспект“, посочи Негово превъзходителство Санджай Рана. Той добави, че затова сред нас идват велики мъже и жени, които да ни напомнят защо е важно да търсим принципа за ненасилието. „Такава личност е Махатма Ганди. Той показа, че освен философия това един смел път, защото се изисква много смелост да се изправиш срещу насилието с ненасилие“, каза още посланикът. Санджай Рана коментира, че философията на ненасилето е толкова силна, че в своята борба я прилагат и водачи като Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела.

Зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев припомни думите на Алберт Айнщайн за Ганди „На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята“. Кръстев каза още, че изложбата е изключително важна, защото показва философията за ненасилието и представя важни послания за това как да го избегнем.

„Една съществена част от представените в изложбата произведения са дело на пернишки творци. Тук виждаме скулптури да проф. Емил Попов, картини на Любен Гайдаров и Стоимен Марков, както и откъси от произведения на Константин Павлов и Борис Христов“, каза областният управител Людмил Веселинов. Той добави, че изложбата е променила залите, в които е експонирана и пожела това да е първото от много събития, която ще се проведе в новите арт пространства в Перник.

По думите на проф. Емил Попов тази изложба е преди всичко кауза за мира и хуманизма, работеща чрез изкуството. Той добави, че в изложбата участват художници от различни поколения с времева дистанция от почти един век между тях, но обединени от идеята за ненасилието.