Болните от варицела в пернишко отново се увеличиха, но тези от COVID намаляха

Болните от варицела в пернишко отново се увеличиха, но тези от COVID намаляха

Увеличил се е броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в региона през изминалата седмица. Регистрираните през този период болни са 56, при 43 за предходната седмица.  Заболеваемостта в област Перник през този период е била 80,07%оо, при средна за страната 58,93 %оо към 22.05.2023 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Другата неприятна новина, която дойде от здравната инспекция е, че през миналата седмица са  се увеличили и болните от варицела в региона. Констатираните заболели през този период са 15, при 13 за предходната седмица. Най-много са заболелите на възраст от 5 до 9 години-11. Следват възрастовите групи: са във възрастови групи: 10-14 г.– 3 деца и 20-24 г.– 1. Заболелите са от общините Перник и Радомир. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективи в община Перник – ДГ №4 „Чуден свят“, ДГ „Пролет“, СУ „Темелко Ненков“; в община Радомир – ДГ „Слънце“ и ДГ „Радомирче“.

Незначително са се увеличили заболелите от скарлатина през този период. Установени са 2-ма болни, при 1 за предходната седмица. Болните са от общините Перник и Радомир. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. От РЗИ увериха, че са направени епидемиологични проучвания в огнищата и са предприети необходимите мерки с цел недопускане разпространение на заболяването.

Добрата новина е, че са намалели заболелите от коронавирус в региона през отминалата седмица. Регистрираните през седмицата болни са 23, при 27 за предходната. Най-много са б на възраст над 65 години- 12. Останалите са във възрастовите групи:  0-1 г. – 1; 35-39 г. – 2; 40-44 г. – 3; 55-59 г. – 2; 60-64 г. – 3. Всички случаи са регистрирани в община Перник. Трима от заболелите са хоспитализирани в МБАЛ „Рахила Ангелова“ и петима в СБАЛББ. Останалите заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Няма засегнати организационни колективи.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 204 проверки. От тях 71 са свързани със забраната за тютюнопушене.

В резултат на проверките приз седмицата, здравните инспектори са издали 5 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през миналата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните води в областта. Взети са 184 проби от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.