В Брезник тържествено отпразнуваха 24 май

В Брезник тържествено отпразнуваха 24 май

Жителите на град Брезник отпразнуваха тържествено в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На площада в Брезник, пред читалището, в 10.30 ч.  започна тържеството по повод 24 май с празнично шествие, което започна от двора на средно училище “Васил Левски” и продължи по улиците “Александър Филипов”, “Георги Бунджулов”, “9-ти септември” и централния градски площад. В него взеха участие ученици и учители от двете училища в община Брезник. В 11 часа пред читалището бяха издигнати знамената на Община Брезник, Република България и Европейския съюз, под звуците на българския химн. Кметът на общината Васил Узунов приветства присъстващите по повод празника.

Естествено, черешката на тортата на празника бе връчването на отличията, които кметът Васил Узунов връчи на абитуриентите-отличници, на културни и просветни дейци, и на музеен работник. За постигнати високи резултати при обучението и възпитанието на децата и учениците бяха наградени преподавателите Богиня Рабакова, Лилия Михайлова, Ася Иванова, Вероника Валериева, Румен Александров, Зорница Стойнева и Цветелина Георгиева. Те бяха наградени с монети златна Перпера. Сред наградените бяха и 7 абитуриенти-отличници.

Поздрав към наградените абитуриенти отправи вокалната група към народно читалище “Просвещение-1870” с ръководител Милена Цветанова.

В края на програмата абитуриентите на брезнишката гимназия от Випуск ‘2023 се простиха с училищното знаме. Поздрав към зрелостниците поднесе Белослава Аспарухова от четвърта подготвителна група към брезнишката детска градина “Брезица”. След поздравлението, деца от детската градина подариха цветя на зрелостниците.