Времето тази седмица: Слънчево сутрин, следобед с бури и гръмотевици

Времето тази седмица: Слънчево сутрин, следобед с бури и гръмотевици

През предстоящата седмица времето до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна – с валежи и гръмотевици, предимно в планинските райони. Остава висок рискът от локални наводнения в планинските райони и Предбалкана, но с тенденция да намалява, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Към датата на съставяне на седмичната прогноза (21.05.) глобалните модели GFS и EC прогнозират, че в понеделник преди обед ще преобладава слънчево време, но следобяд се очакват краткотрайни валежи, придружени на места с гръмотевици. От вторник до  четвъртък се очаква югозападен пренос на по-топла и суха  въздушна маса, което ще стабилизира атмосферата над нашата страна. Валежите тогава ще са на по-малка площ, и то предимно по планините.

Ето и подробности какво време ни очаква през новата седмица:

Времето във вторник и сряда

С очакваното повишение на температурите, въздушната маса над Балканския полуостров и над нашата страна временно ще се стабилизира.

Във вторник и сряда се очакват и повече слънчеви часове. След обяд над планинските райони от Западна и Централна България ще се образува купеста облачност, но очакваните валежи  ще са на по-малка площ и то предимно по планините.

Повече слънчеви часове очакваме в сряда над Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Минималните температури ще са между 15° и 17°, а максималните – между 25° и 28°.

Във вторник ще духа слаб до умерен североизточен вятър, по Черноморието до умерен от изток, в сряда в Западна и Централна България ще стихне.

По-хладно ще се задържи само по Черноморието, като там времето ще е с разкъсана облачност. Очакваните температури ще са между 22°-24°С.Времето в планините и през двата дни ще е подходящо за туризъм.

Времето в четвъртък, петък и до края на седмицата

Започналото повишение на температурите от вторник ще се задържи, но атмосферата отново ще е нестабилна. През следващите дни преди обяд ще преобладава слънчево време. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток.

Към петък и през почивните дни валежите ще са на повече места и то предимно в следобедните часове. Повишава се вероятността и от по-сериозни валежи и по-едра градушка.

Температурите слабо ще се понижат. Очакваните температури ще са между 19°-23°С