Протест срещу незаконно сметище в района на „Тева“

Протест срещу незаконно сметище в района на „Тева“

Протест срещу незаконно създадено сметище между кварталите „Мошино“ и „Тева“ в Перник организираха живеещи на територията им вчера. В него се включиха представители на различни сдружения и организации, предаде БТА.

Протестиращите заявиха, че проблемът с незаконното изхвърляне на строителни и битови отпадъци в близост до кварталите се случва от години. По думите им това създава предпоставки за разнасяне на зарази и заплаха от екологична катастрофа.

Симона Петрова, координатор на партия „Български гласъ“ и един от организаторите на протеста, заяви, че при тях са постъпили редица сигнали от жителите на кварталите за незаконното сметище, но до момента няма решение на проблема.

Внесено е отворено писмо и уведомление до кмета на Перник, с копие до Общинския съвет, за установяване собствеността на терена и фирмата, която отговаря за почистването в района. За писмото стана дума и на заседанието на минипарламента в края на миналата седмица. Отговорът по проблема се очаква на следващата сесия на.

В писмото си протестиращите отправят искане за извършване на необходимите действия и проверки от страна на отговорните институции. Те заявяват, че са готови да предприемат и ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Въпреки, че протестът бе анонсиран из фейсбук, участниците в него бяха малобройни. Представителят на община Перник бе обект на нападки както към общинската управа, така и към кмета Владимиров.

Припомняме, че общинската администрация периодично разчиства, а преди броени дни отново незаконно сметище в района на кв. „Тева“. Ако боклуци отново се трупат там, това е въпрос на съвест и поведение на гражданите. А мнозина са категорични, че така нареченият протест е само част от масираната война за боклука на Перник, която вероятно ще се ожесточава с наближаването на местните избори.

Междувременно от Община Перник поясняват, че е направена проверка от МОСВ, има дадени предписания и вече е започнало почистването на едрогабаритните боклуци, по-дребните вече са извозени.