Гешев готви страшни разкрития, от които „ще има голям срам за членове на ВСС“

Гешев готви страшни разкрития, от които „ще има голям срам за членове на ВСС“

Иван Гешев е готов да направи „страшни разкрития“, но „от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС“. Това заяви главният прокурор вчера пред ВСС.

Гешев обаче каза, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние, и едва след това е готов да даде подробности около записите на политици и магистрати, с които разполагал.

Повод за изказването е пресконференцията му от понеделник, на която той скъса оставката си. След това заместникът му и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов подаде сигнал срещу него в Софийска градска прокуратура. В своя сигнал Сарафов твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки своя среща с члена на ВСС Йордан Стоев.

Членът на ВСС Атанаска Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, където той казва, че пред него, пред други заместници на главния прокурор, ръководителят на Софийска градска прокуратура е пуснал запис на разговор между Иван Гешев и Йордан Стоев, член на ВСС. Според сигнала главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

„Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури“, заяви Гешев в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева дали наистина има такива записи.

Въпреки че Гешев настояваше тази точка, да се обсъжда още днес, той поиска отлагането ѝ след въпросното му посещение в Софийската градска прокуратура, като на няколко пъти обясни, че има какво да каже, че то е много интересно и щяло да бъде “очистващо за системата“.

Точка втора, до която не се е стигнало, е да се обсъди и въпросът около вилата на прокуратурата в Боровец, по повод на което имаше и изслушване на правосъдния министър. В сигнала се твърди, че вилата се ползва като лична от главния прокурор. Дебатът по тази точка предстои, но краткият коментар на Гешев, когато беше попитан директно дали живее в тази къща, беше “не”. 

По-рано днес той обяви, че е в отпуск „по лични причини“.