Кметът на община Брезник Васил Узунов посети „Асарел-Медет“ и се срещна с кмета на Панагюрище

Кметът на община Брезник Васил Узунов посети „Асарел-Медет“ и се срещна с кмета на Панагюрище

Кметът на община Брезник Васил Узунов, придружаван от прокуриста на „Асарел-Инвестмънт“ Ваня Денева, посети „Асарел-Медет“ АД и Панагюрище. Това информираха от пресцентъра на „Асарел-Медет“ АД.

Визитата на Васил Узунов е свързана с предстоящия старт на строителството на комплекса за добив и преработка на полезни изкопаеми от находище „Милин камък“, край Брезник. Инвестиционният проект се ръководи от „Асарел-Инвестмънт“ чрез  дъщерното дружество „Трейс Рисорсиз“. Във фокуса на разговорите бяха високите стандарти за работа в компаниите от група „Асарел“ и възможностите за публично-частни партньорства.

„Подкрепяме всички значими инициативи в община Панагюрище и инвестираме в развитието на региона, в който осъществяваме нашата дейност“, каза изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Николай Пелтеков при посрещането на Васил Узунов. Кметът на Брезник беше запознат накратко с резултатите на дружеството, след което разгледа фирмената експозиция за историята на рудодобива в Панагюрския край. Той имаше възможността да се запознае с автоматизацията на дейностите в рудник „Асарел“.  Инж. Иван Чолаков- директор „Производствени дейности“  го запозна с технологичните процеси от добива на рудата до производството на крайния продукт – меден флотационен концентрат. Специално внимание беше обърнато на първата в България Инсталация за екстракция и електролиза, където се произвежда чиста катодна мед от руднични води.

Прокуристът на „Асарел-Инвестмънт“ Ваня Денева подчерта, че да се преработва руда с 0,27% съдържание на мед е доказателство за отлично управление и организация. „Инженерните и мениджърски решения, приложени в „Асарел-Медет“, превръщат предприятието във водещ пример за добро, отговорно управление с дългосрочен икономически, социален и екологичен ангажимент“, допълни Ваня Денева.

„Вашата компания има все по-голяма подкрепа в община Брезник. Вече имаме впечатления затова как работи „Трейс Рисорсиз“ и какъв е ефектът от решението да инвестирате в нашата община. Всички познаваме примера на Панагюрище, затова с колегите ми работим в тази посока – да видим в Брезник съчетаване на работещи предприятия от различни браншове с активен туристически бизнес“, заяви кметът на Брезник. 

След като приключи обиколката в компанията, Васил Узунов посети залата -трезор, където се намира Панагюрското златно съкровище. Тя е изградена с дарителски средства от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на културата. Кметът на Брезник видя и обновената Хаджидимитрова къща, реставрирана със средства от фондация „Лъчезар Цоцорков“, след което разгледа инвестицията на компанията в Хотел & SPA Каменград – за развитие на местния туризъм. В него друго дъщерно дружество на „Асарел“ – „Тракийски хотелиери“, е вложило над 7 милиона лева в нов етап на хотелския комплекс, а инвестицията е стартирана  в най-тежките години за туризма – по време на пандемията от COVID-19.

Посещението на Васил Узунов в Панагюрище завърши с работна среща с кмета на община Панагюрище Никола Белишки. На нея домакинът е споделил с колегата си от община Брезник за съвместните инициативи на Общината и бизнеса в реализирането на важни проекти. И двамата градоначалници бяха единодушни, че публично-частното партньорство предоставя много възможности за реализирането на мащабни проекти, които не са по силите само на Общината или на бизнеса.