Качамакът обикновено се прави с жълт царевичен грис, но няма да сгрешите, ако го замените и с бял. Освен това качамакът буквално „пълни“ червата благодарение на богатото съдържание на фибри, които абсорбират вода, набъбват и създават дълготрайно усещане за ситост.
Сто грама варен царевичен грис съдържат само 70 калории, но само ако към качамака не добавите пълномаслено сирене, сметана, бекон…
Една чаша жълто царевично брашно съдържа около 8,5 g фибри, което е цели 34 процента от препоръчителния дневен прием за жените и 22 процента за мъжете.
Известно е, че фибрите, освен много други ползи за здравето, спомагат и за здравословно отслабване, тъй като консумацията им регулира храносмилането, а предвид това, че осигуряват дълготрайно усещане за ситост, се предотвратява преяждането.