Прокурор №1 на България скъса демонстративно оставката си

Прокурор №1 на България скъса демонстративно оставката си

Главният прокурор на България Иван Гешев на извънредна пресконференция демонстративно скъса оставката си и заяви, че ще довърши мандата си. В отговор на поисканата му оставка от ГЕРБ-СДС, така и прокурори от Висшия съдебен съвет. Според Гешев е време да бъде изметен „този политически боклук“. Според главния обвинител, натискът да си подаде оставката бил от няколко месеца. То заяви, че му било направено предложение, ако се оттегли предсрочно от поста си, да стане посланик или да има политическа кариера.

Последваха обвинения към ГЕРБ и ДПС. Според Гешев, ДПС до сега са имали принципна позиция и не са оставили у него впечатление, че взимат безпринципни решения, граничещи с предателство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече категорично да е звънял на съдия или прокурор и да оказва натиск за оставката на Гешев. Според него, „да наричаш избраниците на народа политически боклуци е некоректно“. Освен това, Борисов подчерта, че не е в позицията да предлага посланически постове. Това е в прерогативите на президента на страната.

Лидерът на ДПС-Мустафа Карадйъ заяви, че винаги са се опитвали да подредят темата съгласно Конституцията. “Има си компетентни органи, има разделение на властите собственост. Всеки компетентен орган да си взема решение и да си носи съответно отговорността“, заяви Карадайъ.

Иван Гешев поиска оставката на заместника си Борислав Сарафов. Според Гешев, ако не я подаде ще внесе искане във Висшия съдебен съвет за отстраняването му.

Сарафов не остана длъжен. Той нарече Гешев неуравновесен и заяви, че е непригоден да заема този пост. Сарафов дори поиска да му бъде назначена охрана, защото се страхувал за живота си.