Трън отново бе домакин на празника „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!“

Трън отново бе домакин на празника „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!“

При голям интерес премина вчера празникът в памет на именитата българска народна певица, родом от Трън, Гюрга Пиннжурова под надслов „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!“ Празникът се провежда по инициатива на кмета на Трън Цветислава Цветкова и с финансовата подкрепа на Общината.

По  покана но кмета на град Трън  в тазгодишното издание на този празник специално участие взе танцов ансамбъл  „Гайтан“  и ФТ „Пиринското тройче“ от с. Първомай, община Петрич. Хореографът и  художествен ръководител на групите  Йордан Николов  подготви специален спектакъл за гостите  и жители на град Трън.

Гости на празника бяха областният управител на Перник Людмил Веселинов, директорът на Бюрото по труда Росен Симеонов, общински съветници, жители и гости на Трън.

Празникът започна с официално поднасяне на цвета на паметника на Гюрга Пинджурова в центъра на Трън.

След това кметът на община Трън Цветислава Цветкова поздрави присъстващите на празника. “Несъмнено най-голямото богатство на нашата община винаги са били хората. Тук са родени хора, които са оставили трайни следи не само в историята на трънско, а и на цяла България. Такъв човек е забележителната певица, в чест на която днес сме се събрали- Гюрга Пинджурова. Със своите песни тя се превръща в изразител на щедростта, радостите и тревогите на трънчани“, заяви Цветкова.

Областният управител на Перник Людмил Веселинов, подчерта задоволството си, че трънчани полагат толкова усилия, за да запазят традициите и фолклора.“ Гюрга Пинджурова е една от емблемите на нашия край и ние няма да я забравим. Нека посветим този хубав празник на нея“, заяви Веселинов.

Празникът започна с изпълнението на 4-годишната Мария, солистка на детска певческа група “Хармония“  към народно читалище “Елин Пелин-1903” от Перник. Ръководител на групата е Валери Цветков. Мария и другите деца от групата изпълниха песента на Гюрга Пинджурова “Омиле ми, Ягодо”. След края на изпълнението кметът на Трън Цветислава Цветкова връчи на Мария награда за най-малък участник в празника. Осемдесет и една годишната Елена Денкова от Народно читалище „Г. С. Раковски“, район Илинден, гр. София, пък бе удостоена с приза „Най-възрастен участник“ в проявата.

В края на празника се изявиха детската певческа група и детската група за народни танци към клуб „Трънски ритми“ при народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, с ръководител Емилия Миланова, които получиха заслужени бурни овации от публиката.

Над 400 участници-самодейци от 13 общини, 4 области- представители на народни читалища, клубове и НПО организации, както и 12 танцови формации, 13 певчески и много индивидуални изпълнители- певци и разказвачи взеха участие в шестчасовата програма на тазгодишното издание на празника. По думите на кмета на Трън, участниците в него са били с над 30 повече от миналогодишното.

Община Трън беше подготвила много подаръци за участниците в празника. Всяка група получи грамота за участие и книгата „Глина“, най-малкият и най-възрастният участник получиха специално изработени тениски с логото на празника, за най-добра певческа група, за най-добра танцова група и за най-добре представилите се индивидуални участници. Освен това бяха подарени и две специални торти- едната на танцовия ансамбъл „Трънски ритми“ , а другата на трънския танцов ансамбъл „Зора“, който дебютира за пръв път на този празник.

И както повелява традицията, празникът завърши в късния следобед с хоро на центъра, пред читалището.