Мария Габриел съобщи голяма новина на извънреден брифинг с Борисов!

Мария Габриел съобщи голяма новина на извънреден брифинг с Борисов!

Това се случва, малко след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че днес е разговаряла с Бойко Борисов и утре двамата ще се срещнат, заедно с екипи от двете формации, за да обсъдят съставянето на редовно правителство.

Първо думата взе номинираната за премиер Мария Габриел: „Заставам пред вас, защото водим в последни дни публично разговори за съставяне на правителство. Първият въпрос е има ли нужда България от работещо правителство. Отговорът е категорично да. Вторият е успяхме ли да идентифицираме минимум общи приоритети да се излезе от политическата криза. Отговорът е да. Сега въпросът е какъв формат“.

„Получих предложения, но сега за мен приоритетът е България. Смятам утре сутринта да предложа разговорите да продължат, с цел съставяне на експертно, а една година, на основа на приоритети, работещо правителство“, обяви Габриел. 

По думите на Габриел бъдещото правителство трябва да е във „формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно. С ясни приоритети“.

„Утре първата сила, с която ще отправим покана за разговори, е БСП. С нея имаме най-големи различия“, обяви Габриел.

Според нея, резултатите на следващи избори биха били същите, а цялото това време ще бъде безвъзвратно изгубено.

„По време на тези разговори стана ясно, че има заявка за ангажимент за подкрепа на политики. Вярвам, че това ще позволи да се случат хубави неща за България, конкретно визирам парламентарната група на ПП-ДБ, но затова е важно разговорите да продължат. Не ние бързаме, а Конституцията на България ни казва ясно, че имаме срокове“, обясни номинираната за премиер Габриел.

„От утре ще поканя да продължат тези разговори с много ясна цел – експертно правителство с имена на хора, които ще могат да доведат до успешни резултатите приоритети, които споделих“, каза тя за ПП-ДБ.

Относно това защо не се водят разговори с партия „Възраждане“, тя обясни: „Много ясно в приоритети еврозона, Шенген, бюджет, инфлация, има различия“, които биха могли да се изговорят в парламента.

„Никакви разговори не са водени с мен или да са излъчени сигнали от мен за имена, министерства или каквото и да било“, изтъкна тя./БЛИЦ