Европейската нощ на музеите в Перник

Европейската нощ на музеите в Перник

Регионалният исторически музей и Художествената галерия се включиха  в  традиционната Европейска нощ на музеите.

През целия ден, заедно с постоянните изложби на музея -„Уникатите в уникална среда“ – експозиция Праистория VI-II хилядолетие пр.Хр., Въоръжение и снаряжение от фонда на РИМ – Перник, „Пришълец от палеогена“ – сбирка минерали, „В нашите земи от праисторията до средновековието“ и „Етнография“, перничани и гостите на града имаха възможност да видят и много нови изложби и събития. Традиционното за Нощта на музеите събитие „Един експонат, една изложба“започна в 19:00 ч. и тази година представи  възпоменателния знак, връчен на княз Фердинанд при откриването на жп линията София – Перник през 1893 г. Веднага след това беше открита гостуващата изложба на РИМ-София и „Къща шапките“ – „Шапката, някога и сега“, наградени бяха и дарители и приятели на музея.  След награждаването започна концертът на камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов и Дамски вокален ансамбъл „Агапе“ с диригент Бойка Огнянова.

От 11:00 ч. до 23:00 ч. перничани и гостите на града можеха да разгледат и изложбата „Сърцето на България“ в подземния минем музей. Между 11:00 ч. и 17:00 ч. на Пернишката крепост  изложбата „Немила – недрага“ представи археологическите разкопки на църквата „Св.Спас“

От 20:00 ч. до полунощ за посетители бяха отворени галериите „Любен Гайдаров“ и „Арт салон“.

В Европейската нощ на музеите и галериите перничани и гостите им имаха възможност да посетят и сградата на Минната дирекция. Архитектурното бижу на Перник представи музейната колекция на пернишката художествена галерия, чожеха да бъдат разгледани и изложбата на сурвакарски костюми, картината „Харамии“ на художника Христо Берберов, полилея, изработен от перка на аероплан, както и обновените зали и кабинети на един от символите на Перник.