Пернишки петокласници станаха съдии и прокурори
rpt

Пернишки петокласници станаха съдии и прокурори

В навечерието на 120-годишния юбилей на ОУ“ Св. Иван Рилски“, училищният живот е изпъстрен със събития и срещи с личности, чиито дела и думи докосват, възпитават и оставят ярка следа в съзнанието на нашите възпитаници.

В навечерието на 120-годишния юбилей на ОУ“ Св. Иван Рилски“ учениците от 5 “г“ клас с класен ръководител И. Малинова и с присъствието на директора на училището Цветана Пиралкова, влязоха в съдебна зала за един необичаен, но запомнящ се урок. Домакин на срещата бе съдия Христина Ангелова- Владимирова, заместник -председател на Районен съд -Перник.

Инициативата е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализираща се съвместно от Висшия съдебен съвет и МОН. Насочена е към учениците, с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Желанието за подобна среща възникна след телевизионно участие на съдия Христина Ангелова, в което бяха показани добри практики, а движещ мотив бе учениците да бъдат запознати с професиите на прокурора, съдията, адвоката, следователя, съдебните заседатели.

Петокласниците видяха и се докоснаха до истинските атрибути, символизиращи съдебната власт, от детекторите на входа или в ръцете на блюстителите на реда, до тогите на съдията и прокурора. На достъпен език, с факти, съдия Ангелова описа механизма на един съдебен процес, изтъквайки задълженията и отговорностите на всяка една фигура, участваща в него.

С удоволствие и с желание момчетата и момичетата облякоха тогите на съдия и прокурор, заеха полагаемите им се места, поставиха се във важни роли, слушаха обясненията с голямо внимание и получиха отговори на любопитни въпроси.

Направени бяха снимки за спомен в и извън съдебната зала, делата, в която в този ден бяха под мотото: „120 години ОУ „ СВ. Иван Рилски“, изписани върху таблото над нея.