Изоставеният Дом на металурга в квартал „Изток“ в Перник пламна

Изоставеният Дом на металурга в квартал „Изток“ в Перник пламна

Изоставената сграда на бившия Дом на металурга в кв. „Изток“ пламна. Сигналът за пожара е подаден, по неофициална информация, от деца на спешния телефон, а в последствие са се обадили и граждани около 20.40 ч тази вечер.

 На сигнала за горящата сграда се отзоваха веднага 3 противопожарни автомобила и полиция. На мястото на пожара бяха кметът на кв. “Изток“ Десислава Стоянова и заместник-кметът на община Перник  Стефан Кръстев.

За Днес и утре Десислава Стоянова поясни, че пожарникарите са я информирали, че няма данни за пострадали при пожара. „В последните няколко месеца непрекъснато получавам сигнали, че входът на сградата е разбит и деца играят вътре с риск за живота си. В седмицата поне по два пъти се налага да посещавам изоставената сграда, по сигнали на граждани. За жалост, тя е частна собственост и Община Перник не може да предприеме по-решителни мерки за нейното обезопасяване“, заяви Стоянова.

Събралите се жители на кв. “Изток“ в близост до горящата сграда коментираха, че не са изненадани, че тя е пламнала. Тази сграда е частна собственост, но откакто не се охранява, тя стана притегателно място за малчугани, тийнейджъри и наркомани. Наред с това, напоследък от нея безпрепятствено се изнасяха всевъзможни неща- от старо обзавеждане, до желязо, кабели и други. Жителите на квартал „Изток“ коментираха, че само Бог е помогнал до момента да няма нещастен случай в тази огромна сграда, която до преди двадесетина години беше изпълнена с културен живот. Всички си задаваха въпроса- няма ли начин да бъде потърсена отговорност от собственика, че не полага грижи да обезопаси достъпа до сградата, за да бъде избегнат нещастен случай.