360 бегачи се включват в състезанието „Трън Ултра Рън“

360 бегачи се включват в състезанието „Трън Ултра Рън“

Триста и шестдесет бегачи ще се включат във второто издание на състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън“. Те са със 130 повече от участниците в първия маратон в пограничния край, провел се миналата година. Това съобщи на БТА Руслан Зарев – председател на Трънското туристическо дружество, което е организатор на проявата.

Надпреварата ще се състои на 13 май.  Участниците ще се състезават по четири трасета. Запазени са трите маршрута от миналогодишното първо издание на маратона и е добавен четвърти с дължина 8 км и денивелация 560 метра. Той е най-къс и е наречен „Бягане до върха“. Средните трасета са „През двата върха“ – 13 км, и „Четири върха Трейл“ – 24 км. Най-голямо предизвикателство остава маршрутът „Десет върха Ултра“ – с дължина 54 км и денивелация +3400 метра. Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) са добавени към календара на ITRA – Международната асоциация по планинско бягане, което дава допълнителни точки и повишава персоналния рейтинг на успешно преминалите през тях състезатели, допълни Зарев.

Тази година сред участниците има 8 чужденци от шест държави. В първото издание на маратона се включи само един чужденец от Италия.

За участие се допускат състезатели, навършили 14-годишна възраст . Всички бегачи между 14 и 18 години ще трябва да пристигнат на „Трън Ултра Рън“ с един от родителите си, или с настойник.

Състезанието е организирано с подкрепата на Община Трън и ще бъде открито официално на 12 май с голям концерт.