100 години от рождението на народната певица Божурка Тупанкова

100 години от рождението на народната певица Божурка Тупанкова

През тази година отбелязваме 100 години от рождението на народната певица Божурка Тупанкова . Тя остави на страната ни ярки образци на шопската песен и свои наследници сред младите. Годишнината ще се чества на 11 май в Двореца на културата в Перник. Организатори са Двореца на културата, Държавен архив – Перник, Регионалния исторически музей и Народно читалище „Светлина-1919“ в село Студена.

Божурка Тупанкова е родена в с. Чуйпетлово, Пернишко. В бедното й семейство най-голямото богатство e народната песен. Божурка е един от местните фолклорни славеи. Тя извървява пътя от нивите на ТКЗС в Чуйпетлово, производствената площадка в завод Токоизправители до Българското национално радио и Българската национална телевизия. БНР пази спомен от певицата, собственоръчно написаната й биография, в която тя споделя: „И майка ми, и баща ми пееха и се славеха в околните села. От майка си научих жетварски, седенкарски и хороводни песни, а от баща си – сватбарски, марковски. Някога пеехме на хорото, на жътва, по седенките и така живееше народната музика. Омъжих се в близкото село Студена и започнах да се явявам на организираните народни празници като самодейка. През 1961 година станах солистка на народния ансамбъл в Перник. Следващата година се проведе събор-надпяване в местността Бърдото край град Брезник и той ми донесе голяма радост. Записах първата си песен, която прозвуча по радиото.”

Дарованието на Божурка Тупанкова се откроява на събора в Брезник и БНР я кани да запише свои песни с групата на Цвятко Благоев.

Творческа и търсеща натура, Божурка Тупанкова остави животопис, обичаи, авторски песни, анекдоти, весели случки и легенди…

За своите почитатели тя написа книгите „С песен в сърцето“ /1993г.

„Стихове за деца“ /1999г. „На раздумка и песен /2005г. Държавен архив – Перник пази ръкописния вариант на биографичния й очерк и записи от нейни песни, звучали в ефира на Българско национално радио.