Борислав Сарафов няма да подава оставка

Борислав Сарафов няма да подава оставка

Директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав  Сарафов няма да подаде оставка, ако такава му бъде поискана. Това каза той в интервю за Българското национално радио по повод атентата срещу колата на главния прокурор Иван Гешев.

Сарафов поясни, че в неговото свободно изразено мнение има критики, които няма да се поколебае да каже и на главния прокурор Иван Гешев.

„Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“, поясни той.

По думите му главният прокурор е трябвало да излезе след инцидента сред колегите си. Борислав Сарафов бе категоричен, че разследването ще се води максимално отговорно и професионално. Работи се по всички версии.

Сарафов смята, че не може да се прави истерия от факта дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидент, както и от огледа на мястото на инцидента от израелски експерт.

Според него съгласно НПК информация по конкретния казус може да изнася само наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде разрешение.

„Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба“, съобщи Борислав Сарафов. Той допълни, че медийните му изяви са лични и не се съгласувани с него или с НСлС.