Злато и бижута: къде е нацисткото съкровище от Омерен?

Злато и бижута: къде е нацисткото съкровище от Омерен?

Земята в района е надупчена като швейцарско сирене. Голямото копаене край нидерландското село Омерен, на около 80 км югоизточно от Амстердам, започна, след като в началото на тази година стана известно, че нацистите са заровили в този район четири сандъци със злато и бижута. За това говорят документи на Националния архив на Нидерландия.

 Трескавото търсене на предполагаемото нацистко съкровище обаче беше прекратено в понеделник, след като на екип от историци му беше позволено за последен път да копае в района – на място, където учените се надяваха да открият четирите сандъка. И това усилие обаче не се увенча с успех.

 Военна плячка от Арнем?

Историческа справка: През август 1944 г. банка в Арнем е ударена от бомба, в резултат на което са разбити много сейфове, чието съдържание се разхвърчава. Твърди се, че по това време германски войници са събирали бижута, скъпи часовници и други ценности, които после заровили в Омерен.

 Германецът Хелмут Зондер от Баден-Баден е свидетелствал през 1946 г., че е намерил бижутата заедно със свои другари. Зондер, който по онова време е бил разположен в Арнем, казва, че той и другарите му са скрили съкровищата в сандъци за боеприпаси и са ги заровили през пролетта на 1945 г.

Издирването започна, след като през януари Националният архив на Нидерландия публикува стара карта със скици и указания върху нея за въпросното съкровище, за което се твърди, че е на стойност милиони евро.

 След това община Омерен забрани на частни лица да търсят в района и започна да спира хората, обикалящи наоколо с металотърсачи. Единствено на Сдружението на историците беше издадено разрешение да копаят на място, посочено от експерт. Но и те не успяха да открият сандъците.

 Мит ли е съкровището или отдавна е изровено?

 Документи по случая, пазени в Националния архив, говорят ясно за това, че още през 1946 година нидерландските власти са предприели действия за откриването на предполагаемото съкровище. Дори е бил издирен бившият войник от Вермахта Хелмут Зондер, за да посочи мястото, на което са били заровени сандъците. На 22 юни 1947 година самият той се хваща за лопатата и започва да копае на мястото, но не открива нищо друго, освен пръст. Зондер допуска, че неговият пряк началник се е върнал тайно, за да изрови съкровището. Обявено е международно издирване на въпросния оберфелдфебел, но то не постига нищо.

Историци и властите в Нидерландия се съмняват, че бижутата се намират в Омерен. Още повече, че за почти 80 години оттогава никой не е съобщил за липсващи бижута. Възможно е войници или търсачи на съкровището да са стигнали първи до него. Или пък американските войски, освободили Нидерландия от германска окупация, да са научили за сандъците. „Не е изключено американците да са стигнало до тях още преди хората, натоварени да издирят съкровището“, казва говорителят на Националния архив Ервин Туил.