Над два пъти са намалели болните от варицела в региона, твърди РЗИ

Над два пъти са намалели болните от варицела в региона, твърди РЗИ

Повече от половината са намалели болните от варицела в областта през изминалата седмица. Добрата новина дойде от Регионалната здравна инспекция в Перник. През изминалата седмица са регистрирани 15 болни от варицела, при 34 за предходната. Заболелите са във възрастови групи: 0-4 г. – 3 деца; 5-9 г. – 3 деца; 10-19 г.– 6; 30-39 г.-1 и 50-59 г. – 2. Болните са регистрирани в общините: Перник, Радомир и Земен. Един от заболелите е хоспитализиран в МБАЛ „Рахила Ангелова“, останалите се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективи в община Перник – детска ясла „Здравец“, ОУ „Св. Константин Кирил Философ“, VІІ-мо ОУ „Георги Сава Раковски“, VІІІ-мо ОУ „Кракра Пернишки“, ХІІ-то ОУ „Васил Левски“; в община Радомир – ДГ „Слънце“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Христо Смирненски“.

Чувствително са намалели и болните от грип и остри респираторни заболявания. Констатираните през седмицата заболели са 47, при 56 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 67,20%оо, при средна за страната 62,97 %оо към 02.05.2023 г.

Значително са намалели болните от заразни заболявания. През седмицата са установени 49 болни, при 56 за предходната.

За жалост, над два пъти са се увеличили болните от скарлатина през този период. Регистрираните болни през седмицата са 9, при 4 за предходната седмица. Заболелите са във възрастови групи: 0-4 г. – 2 сл., 5-9 г. – 5 сл. и 10-19 г. – 2 сл. Болните са регистрирани в общините Перник и Радомир.  Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективи в община Перник: ДГ №11 „Знаме на мира“, ДГ №3 „Пролетен цвят“ и ОУ „Иван Рилски“. В община Радомир: ДГ „8-ми март“.

Леко са се увеличили и болните от коронавирус през седмицата. Регистрираните новозаразени са 22, при 17 за предходната седмица, като от тях има само 1 дете. Най-много са болните на възраст над 60 години- 14. Следват възрастовите групи: 0-4 г. – 1 дете; 20-29 г. – 1; 40-49 г. – 5; 50-59 г. – 1. Болните са от общините: Перник, Радомир, Брезник и Земен. Двама от заболелите са хоспитализирани в МБАЛ „Рахила Ангелова“, двама в СБАЛББ и двама в болници извън областта. Останалите заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Няма засегнати колективи в региона.

През изминалата седмица е констатиран 1 болен от ротавирусен ентерит. Става въпрос за дете на 3 г. от Перник, което се лекува в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“.

За пръв път тази година е регистриран 1 болен от салмонелозен ентерит, от Перник. Отново става въпрос за дете на 12 г. от Перник. Той се лекува стационарно в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“.

През седмицата е установен и 1 болен от хепатит А. Заболелият е мъж на 31 г. от община Перник и се лекува стационарно в МБАЛ „Рахила Ангелова“.

От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 214 проверки. От тях 78 са свързани със забраната за тютюнопушенето. 11 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.