Вижте кой иска да се вдигне данъкът върху доходите на физически лица от 10 на 15%
Money of Bulgaria. Bulgarian lev bills. BGN banknotes. 50 levove. Business, finance, news background.

Вижте кой иска да се вдигне данъкът върху доходите на физически лица от 10 на 15%

Да се въведе необлагаемият минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-процентен корпоративен данък. Това са част от предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Те бяха представени на конференция с участието на представители на Министерството на финансите и депутати.

„Подобен подход върху доходите „ще разтовари“ данъчни приходи от един милиард и половина лева, тоест 1,5 млрд. лв. загуба за бюджета, за фиска, при минимална работа заплата от 850 лв. и ще даде, разбира се, тези 1,5 милиарда в джобовете на работещите българи.

То е ясно, че щом няма да влязат във фиска, те ще остана във хората, което всички знаем, че ще има ефект върху потреблението, а и от там, надяваме се, допълнително и върху растежа на брутния продукт“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Експертните сметки на синдиката сочат, че тази загуба за бюджета ще се компенсира чрез другите данъчни промени, които КНСБ предлага и които ще донесат 2,300 млрд. лева допълнителни приходи. Сред тях е възстановяване до 20 процента на намалените ставки на ДДС, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и други.