„Градина на паметта” в  Перник  по повод 78 години от  9 май

„Градина на паметта” в  Перник  по повод 78 години от  9 май

Инициативата „Градина  на паметта” в знак на признателност към героите, победили нацизма и фашизма в Европа, посветена на 9 май – Деня на победата, се проведе  в кв. „Изток”, където бяха засадени девет туи.

Природно-патриотичната акция в град Перник бе организирана от  Борис Цветков – председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз.

„Градината на паметта” е предназначена да се превърне в свещено място, където потомците да почитат и предават от поколение на поколение паметта за безсмъртния подвиг на своите предци.

Официални гости на мероприятието бяха представителят на Посолството на Руската федерация и ръководител на Руския културно-информационен център Тимур Дудаев и  ръководителят на отдел „Наука и образование“ в РКИЦ Коста Пеев. Те взеха активно участие в засаждането на дърветата.

Борис Цветков благодари на официалните гости  и на  всички  участници, които се присъединиха към Международната инициатива „Градина на паметта“: кметът на кв. „Църква” Радослав Динев, Валентин Петков, Кирил Леонов, Делка Георгиева, Васил Джоргов, Ива Борисова, Ивайло Шопски, Румен Евлогиев, Николай Белалов, Славчо Златков, Снежана Лукарска, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и на съотечествениците и граждани.

Участниците в  инициативата обещаха, че ще превърнат мястото в зелен паметник, където всяка година ще  бъдат засаждани дървета, в чест на героите, загинали  по време на Великата отечествена война.