Детският фолклорен фест „Дай, бабо, огънче“ в трескава подготовка

Детският фолклорен фест „Дай, бабо, огънче“ в трескава подготовка

Четиринадесети национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ ще се състои в пернишкото село Мещица на 13 май, съобщиха организаторите от от сдружение „Дай, бабо, огънче“ и Народно читалище „П. К. Яворов 1926 г.“ с. Мещица. .

Допускат се участници до 17-годишна възраст. В раздела „Автентичен фолклор“ ще се представят групи за детски традиционен фолклор, в чийто репертоар влизат детски фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки. Ще бъдат изпълнени и фолклорни хора от Граово, или от района, от които идва участникът.

В раздел „Обработен фолклор“ изкуството си ще покажат вокални групи и оркестри, танцови състави, ще бъде представена драматизация на приказки. Изпълнителите на народни песни и инструменталистите участват с две изпълнения с общо времетраене до 5 мин. Конкурсният репертоар е по избор, като едно от изпълненията трябва да бъде от Граово, а второто от друга етнографска област.

Участниците се разделят в две възрастови групи – от 4 до 10 години и от 10 до 17 год. Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, етнолози, музиканти, хореографи. Във всяка категория и възрастова група се присъждат три призови места. Заявки за участие се приемат до 8 май.

Конкурсната изява, която е традиционна, е подкрепена финансово от Община Перник. В миналогодишното издание на конкурса „Дай, бабо, огънче!“ със свои изпълнения се представиха над 600 деца от различни области в страната.