Богата програма за Гергьовден в Радомир

Богата програма за Гергьовден в Радомир

Празнично шествие ще има на Гергьовден в Радомир, съобщиха от местната община.

В него могат да се включат всички граждани, облечени в народни носии, или носещи елементи от нея.

Шествието ще тръгне в 11:00 часа от сградата на Общината до парка пред Младежкия културно-информационен център (МКИЦ) „Европа“, където ще се състои официалното отбелязване на празника.

Малко след това ще започне концерт с участието на народните изпълнители Володя Стоянов, Бинка Добрева и Виктория Мирина. В програмата са предвидени още изпълнения на духов оркестър „Виво – Монтана“, танцов състав „Ми-ре-ла“ – София и фолклорен танцов ансамбъл „Рила“ – Дупница. Майстори ще демонстрират уменията си в специално обособени работилници на панаир на занаятите. 

Традицията за празнуване на Гергьовден е възстановена в Радомир през 2015 г. по идея на Общината, Народно читалище „Напредък“ и фолклорна формация „Етнофолк“.

Според преданието свети Георги е брат на свети Димитър – покровител на град Радомир. С възстановяването на традицията Радомир да чества Гергьовден, градът вече има два големи празника – един в началото на зимата в чест на свети Димитър и един в началото на лятото в чест на свети Георги.