И в Перник – протест на прокурори, следователи и съдебни служители заради атентатът срещу Гешев

И в Перник – протест на прокурори, следователи и съдебни служители заради атентатът срещу Гешев

Днес точно в 11 часа прокурори, следователи, съдебни служители от Пернишки съдебен окръг, солидарни с колегите си от цялата страна, излязоха на протест пред сградата на Съдебната палата срещу опита за покушение срещу Главния прокурор Иван Гешев.

Окръжният прокурор на съдебен регион Перник прокурор Галина Антова заяви, че атентатът на 1-ви май е терористичен акт срещу държавността. „Ние сме тук, за да покажем, че не страхуваме и ще продължим да работим в името на законността и държавността и ще продължим да ги защитаваме. Това е наш дълг. Полагали сме клетва. Но не можем да отминем с мълчание опита за покушение срещу един висш държавен служител. Показваме и съпричастността си към колегата Иван Гешев, който е прокурор като нас“, каза още прокурор Антова. Тя допълни, че държавното обвинение в Перник ще продължи да работи по график след края на протеста.

Припомняме, че минути след официалното съобщение за случилото се на 1 май, в Съдебната палата в столицата се събраха прокурори. За тази среща официална информация нямаше. Не е известно и какви са темите, които са били обсъждани. Не се изключва вероятността сред обсъжданите теми да е и информация, която лично главният прокурор Иван Гешев оповести в средата на месец март. Тогава той каза, че бизнесменът Красимир Каменов, известен като Къро, е подготвял физическото унищожение на висши магистрати и полицаи, включително и на обвинител номер едно.

Малко след 15 часа в празничния ден джип и кола със специален режим на движение са влезли в Съдебната палата. Не е ясно дали в нея е бил главният прокурор и дали той лично е присъствал на срещата с колегите си.

В деня на атентата с нарочно изявление излезе говорителят на главния прокурор Сийка Милева. В него се казва: “Във връзка с образуваното досъдебно производство от Софийската градска прокуратура за престъпление по чл. 108а от НК, право да разгласяват информация от разследването имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след дадено разрешение от тях по реда на чл. 198 от НПК – говорителят на главния прокурор и заместник главният прокурор и директор на НСлС – Борислав Сарафов.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев не е давал и няма да дава официално изявления по случая.”

Междувременно още в неделя, 1 май, стана ясно, че прокурори, следователи и съдебни служители излизат на протест пред съдебните палати в цялата страна заради атаката срещу главния прокурор.

Магистратите са решили да изразят своята непримиримост срещу невижданата по своята дързост и размери атака срещу правосъдието и националната сигурност.

Служители от прокуратурата и следствието в страната вчера демонстрираха подкрепата си на главния прокурор, показаха своята единност срещу опитите да бъдат сплашени, както мнозина от тях са разчели неуспешния атентат срещу Гешев.

Прокурорите са решени, че повече няма да търпят да са обект на непрестанни атаки от страна на политици, икономически кръгове и адвокатските среди.