Посланикът на Франция бе на посещение в Перник

Посланикът на Франция бе на посещение в Перник

Кметът на община Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов се срещнаха с посланика на Франция у нас Н.Пр. Жоел Майер. На срещата присъстваха още зам.-кметовете на община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев, Еманюел Болестро – ръководител на икономическата мисия към посолството на Република Франция, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара – Стефан Делайе и директорът на камарата Весела Тодорова-Мозеттиг.

Кметът запозна гостите с икономическия профил на града и общината, като подчерта перспективите за развитието на инвестициите и производствата в Перник. По време на срещата бяха очертани и темите, в които да се задълбочи двустранното сътрудничество – подобряване на икономическите връзки, съвместни мероприятия, засилване на културните връзки. Владимиров подчерта, че в Перник се развива и важна френска инвестиция като „Air Liquide“. В хода на разговора бяха очертани и конкретни предложения за общи инициативи между Френско-българската търговска и индустриална камара и община Перник.

След срещата, която се проведе в сградата на Минната дирекция, Владимиров и гостите посетиха завода на „Air Liquide“ в града. Предприятието, което е световен лидер в областта на газовете, технологиите и услугите за промишлеността и здравеопазването изгражда първите си мощности в града през 2009 г. и от тогава не спира да се разраства.  „В нашите дейности съчетаваме глобален опит, като вземаме предвид местните особености на нашите клиенти. Нашият ангажимент за технологично развитие и производствени възможности ни позволяват да предлагаме иновативни, глобални решения и услуги, които оптимизират работата, безопасността и опазват околната среда“, обясниха представителите на предприятието.

В края на срещата посланикът на Франция изрази задоволството си от работата на местната администрация с бизнеса и предложи побратимяването на Перник с френски град с икономически профил, сходен на града ни.